One of the most common assessments for the mobility of older people is the Timed Up and Go test (TUG). Due to its sensitivity regarding the indication of Parkinson’s disease (PD) or increased fall risk in elderly people, this assessment test becomes increasingly relevant, should be automated and should become applicable for unsupervised self-assessments to enable regular examinations of the functional status. With Inertial Measurement Units (IMU) being well suited for automated analyses, we evaluate an IMU-based analysis-system, which automatically detects the TUG execution via machine learning and calculates the test duration. as well as the duration of its single components. The complete TUG was classified with an accuracy of 96% via a rule-based model in a study with 157 participants aged over 70 years. A comparison between the TUG durations determined by IMU and criterion standard measurements (stopwatch and automated/ambient TUG (aTUG) system) showed significant correlations of 0.97 and 0.99, respectively. The classification of the instrumented TUG (iTUG)-components achieved accuracies over 96%, as well. Additionally, the system’s suitability for self-assessments was investigated within a semi-unsupervised situation where a similar movement sequence to the TUG was executed. This preliminary analysis confirmed that the self-selected speed correlates moderately with the speed in the test situation, but differed significantly from each other.
Im höheren Lebensalter ist ein höherer Body Mass Index (BMI) mit der altersbezogen geringsten Mortalität assoziiert. Der BMI-Bereich von 25-30 kg/m2, der laut WHO als Übergewicht eingestuft wird - kann im Alter als Normalgewicht gelten. Dennoch ist Adipositas gerade im höheren Lebensalter mit einem gesteigerten Risiko für eine Verschlechterung der körperlichen Funktionalität und für Behinderung assoziiert. Auch für Frailty konnte diese Beziehung zur Adipositas nachgewiesen werden. Daher kann unter funktionellen Gesichtspunkten bei BMI-Werten über 30 kg/m2 eine Gewichtsabnahme sinnvoll sein. Eine diesbezügliche Entscheidung kann jedoch nicht allein auf Basis des individuellen BMI-Werts gefällt werden. Sie sollte den funktionellen Status, die Körperzusammensetzung, die Komorbiditäten und insbesondere die Lebensperspektive der Patientin bzw. des Patienten einbeziehen. Erfolgt eine Gewichtsreduktion, muss diese immer unter strenger ärztlicher Kontrolle mit optimierter Proteinzufuhr, sorgfältig kalkulierter moderater Kalorienreduktion und adäquatem körperlichem Training erfolgen. Bei chronisch kranken, älteren Patienten ist eine Gewichtsreduktion nicht indiziert. Restriktive Diäten jedweder Art sind im Alter prinzipiell kritisch zu werten, da bei auch temporär unzureichender Energiezufuhr ein beschleunigter Abbau an Muskel- und Knochenstruktur droht.
Zeitschrift für Gerontologie und Geriatrie Heidelberg : Springer Medizin, 1998 49(2016), 7, Seite 573-580 Online-Ressource